Jazeker, we kunnen er verslaafd aan raken. Voeding is als informatie voor ons lichaam waar vele processen in het lichaam op teren. Bepalend voor de verslavingsgevoeligheid is vooral waarom en wat wij eten maar ook hoe ons lichaam erop reageert. Waarom eten wij voedsel?Het meest voor de hand liggend is om te overleven, maar in onze westerse wereld is dit voor de meeste mensen niet aan de orde. Er is in genoeg keus in voedsel, dus is de volgende vraag waar op baseren wij onze voedsel keuzes?

  • Gemak
  • Emotionele voorziening of wel troost voeding
  • Sociale gelegenheid en/of aanzien
  • Gezondheid enz.

Wat levert het ons op? Uiteraard, energie, bescherming en bouwstenen, maar er is iets nog belangrijker en dat is ‘beloning’! Suiker is een bekende verslaving omdat het een directe invloed heeft op ons beloning- en anti-beloningssysteem. Het wordt nu wetenschappelijk vergeleken met eenzelfde beloning als sommige verslavingsmiddelen.

Op deze PET scan is de activatie en beloningssysteem te zien.  Bron: https://www.davidwolfe.com/study-sugar-more-addictive-cocaine

Hoe reageert ons lichaam op de keuzes?Jouw lichaam reageert op het voedsel en neemt daarna de regie over. “Voeding is communicatie” en je lichaam handelt daarna. Dit gebeurt door middel van hormonen:

Ghreline stimuleert hongergevoel

Leptin signaleert verzadiging

Cholecystokinine stimuleert verzadiging en remt hongergevoel

PYY remt de eetlust

Insuline vaak te hoge insuline creëert insuline resistentie dus een verhoogd suiker inname

Incretine remt de maaglediging

Neuropeptide  (Neurotransmitter) Een hoog neuropeptide Y-niveau zorgt voor een hongergevoel en verminderde fysieke activiteit.

Het gevoel van machteloosheid van het niet onder controle krijgen van je “hunkeringen/drang”, naar bijvoorbeeld suiker of vetten, is dus biochemisch en door de hormonen aangestuurd. Het bijzondere van ons lichaam is dat het ‘snel beter kan communiceren” als de voedingskeuzes aangepast worden. Dit is geen oplossing om zelf uit te zoeken, omdat het vaak energie kost, die je dan niet hebt. Gelukkig hebben wij de afgelopen jaren hier veel tijd en aandacht aan besteed. En kunnen wij uit ervaring hier een positieve bijdrage aan leveren. Lukt het u niet om de suiker of voedingsverslaving de baas te zijn? Kom donderdag 30 november om 19:00 naar onze lezing over verslaving, waar wij u vertellen over de meest effectieve oplossingen. Wilt u direct geholpen worden, neem dan gerust contact op met ons.

Referenties
  1. Avena, Nicole M., Pedro Rada, and Bartley G. Hoebel. “Evidence for Sugar Addiction: Behavioral and Neurochemical Effects of Intermittent, Excessive Sugar Intake.” Neuroscience and biobehavioral reviews1 (2008): 20–39. PMC. Web. 20 Nov. 2017.
  2. Davis C, Curtis C, Levitan RD, et al. Evidence that ’food addiction’ is a valid phenotype of obesity. Appetite 2011; 57:711–717.
  3. Sugar addiction, Ahmed S Guillem K Vandaele Y, Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 2013 vol: 16 (4) pp: 434-439
  4. infonu.nl : https://wetenschap.infonu.nl/anatomie/125279-leptine-cck-pyy-incretine-en-ghreline-hongerhormonen.html

Geef een reactie