Er is een serie van voedingsmiddelen die het aantal bloedplaatjes kunnen verhogen en deze trend kunnen omkeren, waardoor het functioneren van het immuunsysteem wordt verbeterd en daarmee de kwaliteit van leven wordt bevorderd. In dit artikel zullen de meest opvallende voedingsmiddelen worden genoemd.

 

Een laag aantal bloedplaatjes, ook wel bekend als trombocytopenie, is een gezondheidsstoornis waarbij het bloed een lager aantal bloedplaatjes heeft dan normaal. Een normaal aantal bloedplaatjes in een gezond persoon varieert van 150.000 tot 450.000 bloedplaatjes per microliter bloed. Wanneer het aantal minder is dan 150.000 per microliter, wordt de diagnose trombocytopenie gesteld.

 

 

 

 

Bloedplaatjes zijn kleinere bloedcellen die een rol spelen in de bloedstolling door het vormen van pluggen. Ze werken via een proces dat aggregatie wordt genoemd, waarbij ze binden en bloedverlies voorkomen. Bloedplaatjes hebben een halfwaardetijd van 5 tot 9 dagen, afhankelijk van de gezondheidsstatus van elke persoon.

 

 

 

Er zijn drie mogelijke oorzaken van trombocytopenie: 

  • Aanwezigheid van bloedplaatjes in de milt als gevolg van kanker of ernstige medische aandoeningen die de lever aantasten. Dit veroorzaakt een verlaging van het percentage bloedplaatjes in het bloed. 
  • Verminderde plaatjessynthese als gevolg van bloedkanker, bepaalde vormen van bloedarmoede, virale infecties, blootstelling aan toxische stoffen, chemotherapie, verergerde alcoholconsumptie en tekort aan essentiële vitaminen zoals vitamine B12. 
  • Verhoogde afbraak van bloedplaatjes als gevolg van auto-immuunziekten, bijwerkingen van medicatie, bloedvergiftiging veroorzaakt door bacteriën, zoals idiopathische trombocytopenische purpura (ITP) en trombotische trombocytopenische purpura (TTP).

 

 

 

De veelbetekenende tekenen van een laag aantal bloedplaatjes zijn gemakkelijk verschijnende blauwe plekken of blauwe plekken, langdurige bloeding, spontaan bloeden van slijmvliezen zoals tandvlees, bloedverlies in de urine of ontlasting en oppervlakkige huiduitslag. Vrouwen kunnen ongebruikelijk overvloedige menstruatiestromen ervaren. Bovendien is extreme vermoeidheid, malaise en terughoudendheid mogelijk.

 

Als er een medische oorzaak is, moet de onderliggende ziekte worden behandeld om de bloedplaatjes te normaliseren. Als er geen onderliggende afwijking is, is het mogelijk om de consumptie van de volgende voedingsmiddelen te verhogen om de synthese van bloedplaatjes te bevorderen.

 

 

 

Voedingsmiddelen die de synthese van bloedplaatjes kunnen verhogen:

  1. Papaja: Zowel papaja als zijn bladeren kunnen helpen bij het verhogen van een laag aantal bloedplaatjes in een paar dagen. In 2009 ontdekten wetenschappers van het Aziatische Instituut voor Wetenschap en Technologie in Maleisië dat papaja-bladsap het aantal bloedplaatjes kan verhogen bij patiënten met dengue. Rijpe papaja eten of twee of drie keer per dag een glas papaya-sap drinken met een beetje citroensap is een van de beste manieren om dit fruit aan het dieet toe te voegen. Je kunt ook een paar bladeren verbrijzelen met een vijzel. Het wordt aanbevolen om twee eetlepels van dit bittere sap twee keer per dag te drinken.
  2. Tarwegras: Volgens onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Universal Pharmacy en Life Sciences 2011, kan tarwegras gunstig zijn voor de behandeling van trombocytopenie. Het kan een aanzienlijke toename van hemoglobine, rode bloedcellen en witte bloedcellen veroorzaken. Tarwegras is een uitstekende bron van chlorofyl, het groene plantaardige pigment dat betrokken is bij fotosynthese en een moleculaire structuur heeft die bijna gelijk is aan hemoglobine, een zuurstoftransportproteïne in menselijk bloed. Het wordt aanbevolen om elke dag ½ glas tarwegrassap te drinken, samen met citroensap.
  3. Pompoen: Pompoen is een ander nuttig voedsel om het lage aantal bloedplaatjes te verbeteren. Het is rijk aan vitamine A, wat de juiste synthese van bloedplaatjes bevordert. Het reguleert ook de eiwitten die in de cellen worden geproduceerd, wat belangrijk is om het aantal bloedplaatjes te verhogen. Voeg in ½ glas vers pompoensap 1 theelepel honing toe en drink 2 of 3 keer per dag. Je kunt ook pompoenpuree in het dieet opnemen door het te eten. Pompoenpuree kan worden gebruikt in vele bereidingen, zowel zoete (cakes, huisgemaakte lekkernijen, etc.) als hartige (soepen, gebak, etc.).
  4. Spinazie: Deze groente is een uitstekende bron van vitamine K, die wordt gebruikt voor de behandeling van trombocytopenie. Deze vitamine is essentieel voor het coagulatieproces en helpt het risico van overmatig bloeden te verminderen. Je kunt 4 of 5 blaadjes verse spinazie een paar minuten in 2 kopjes water laten koken. Laat het afkoelen en meng een half glas tomatensap. Drink 3 keer per dag. Bovendien is spinazie een zeer veelzijdige groente die zowel vers als gekookt in vullingen, sauzen, enz. Kan worden geconsumeerd.
  5. Voedingsbronnen van vitamine C: Om het aantal bloedplaatjes in het bloed te verhogen, is het noodzakelijk om de vereiste hoeveelheid vitamine C of ascorbinezuur te consumeren. Onderzoek gepubliceerd in het Journal of Japanese Hematology in 1990 toonde aan dat vitamine C het aantal bloedplaatjes kan verbeteren. Omdat het een krachtige antioxidant is, helpt vitamine C oxidatieve stress veroorzaakt door overmatige vrije radicalen te neutraliseren en gaat het gepaard met celbeschadiging. Het menselijk lichaam heeft dagelijks 400 tot 2000 mg vitamine C nodig, afhankelijk van de leeftijd en de algemene gezondheidstoestand. De beste bronnen van vitamine C zijn sinaasappels, citroenen, tomaten, meloenen, kiwi’s, spinazie, paprika’s en broccoli. Als het nodig is om vitamine C-supplementen te gebruiken, is het belangrijk om eerst een arts te raadplegen.
  6. Indiase kruisbes: Een populaire Ayurvedische remedie om het aantal bloedplaatjes te verhogen, is Indiase kruisbes, ook bekend als amla. Vitamine C in amla kan de synthese van bloedplaatjes stimuleren en het immuunsysteem ondersteunen. Consumeer elke ochtend 3 tot 4 kruisbessen op een lege maag. Als alternatief kunt u 2 eetlepels amla-sap mengen met honing. Het wordt aanbevolen om dit mengsel 2 of 3 keer per dag te drinken. Amla kan ook worden gegeten in zelfgemaakte jam of augurken.
  7. Sesamolie: Sesamolie, verkregen door koude persing, is zeer geschikt om het percentage bloedplaatjes in het bloed te verhogen. Het heeft eigenschappen die de vorming van bloedplaatjes op natuurlijke wijze stimuleren. Dankzij de chemische samenstelling neutraliseert sesamolie de schade veroorzaakt door vrije radicalen, voorkomt het de ontwikkeling van ontstekingsreacties op systemisch niveau en verbetert het de bloedcirculatie.
  8. Biet: Het eten van bieten is een andere manier om het aantal bloedplaatjes te verhogen. Het gehalte aan anthocyanines onderscheidt bieten van andere groenten. Deze verbindingen hebben een grote verscheidenheid aan acties, maar een van hun belangrijkste functies is het vermogen om cellulaire oxidatie te remmen. Bieten bevorderen ook homeostase, dat wil zeggen, het evenwicht van vloeistoffen en elektrolyten in het bloed, wat leidt tot een grotere vorming van bloedplaatjes. U kunt driemaal daags een lepel vers bietensap drinken. Een andere optie is om drie eetlepels bietensap te mengen in een glas wortelsap en het twee keer per dag te drinken.
  9. Granaatappel: Granaatappel is een nuttige vrucht voor de behandeling van een laag aantal bloedplaatjes. De dieprode kleur is een teken van het hoge ijzergehalte. Regelmatige consumptie kan de afname van bloedplaatjes verminderen. Het kan rauw worden gegeten of in de vorm van sap worden geconsumeerd. Het wordt aanbevolen om dagelijks 150 ml (5 oz) granaatappelsap gedurende 2 weken te drinken.
  10. Melk: Melk is rijk aan calcium, wat het lichaam kan helpen het aantal bloedplaatjes te regenereren. Calcium werkt samen met vitamine K en fibrinogeen eiwit in melk om het aantal bloedplaatjes te verhogen en het vermogen van het bloed om bloedstolsels te vormen te verbeteren. Een calciumtekort kan ertoe leiden dat het lichaam veel meer tijd nodig heeft voor de vorming van bloedstolsels, vooral bij overmatig bloeden. Naast melk kunnen ook kaas, yoghurt en biologische zuivelproducten worden gebruikt om de calciumwaarden op een optimaal niveau te houden.
  11. Voedingsmiddelen rijk aan folaat: Een ernstig tekort aan foliumzuur in het lichaam kan leiden tot een verlaging van de bloedplaatjes. Om dit mogelijke gevolg te bestrijden, moet een dieet worden gevolgd dat voedingsmiddelen bevat die rijk zijn aan folaat. Vitamine B9 of foliumzuur is erg belangrijk voor de verdeling van gezonde cellen in het lichaam en kan een gunstige factor zijn bij de behandeling van een laag aantal bloedplaatjes. Een gezonde volwassene moet dagelijks ten minste 400 mg foliumzuur consumeren als onderdeel van hun dieet. Sommige voedingsmiddelen die rijk zijn aan folaat zijn asperges, sinaasappelsap, spinazie en verrijkte granen. U kunt 2 tot 3 keer per dag minstens 400 ml sinaasappelsap drinken.
  12. Magere eiwitbronnen: Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magere eiwitten zijn uitstekende bronnen van zink en vitamine B12, essentiële voedingsstoffen om de effecten van trombocytopenie om te keren. In het geval van een verminderd aantal bloedplaatjes in het lichaam, moet een dieet worden gevolgd dat adequate hoeveelheden magere eiwitten zoals kalkoen, kip en vis bevat. Oesters, die ook rijk zijn aan zink, moeten worden opgenomen in een dieetplan dat gericht is op het verhogen van de productie van bloedplaatjes.
  13. Levertraan en vlaszaadolie: De consumptie van levertraan of vlaszaadolie kan het immuunsysteem helpen versterken. Veel auto-immuunziekten zijn de belangrijkste oorzaak van trombocytopenie of een laag aantal bloedplaatjes. Deze oliën helpen ook bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam en verbeteren de bloedcirculatie door het hele lichaam. Voorzorgsmaatregelen moeten echter worden genomen, aangezien ze kunnen werken als anticoagulantia.
  14. Voedingsmiddelen rijk aan vitamine A: Vitamine A is essentieel voor de gezonde aanmaak van bloedplaatjes en speelt een rol bij de vorming van eiwitten in het lichaam. Een gezonde eiwitregulatie helpt bij het proces van celdeling en groei. Daarom is het belangrijk om voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan vitamine A om de normale lichaamsfunctie te behouden. Sommige voedingsmiddelen die tot deze groep behoren, zijn wortelen, pompoen, boerenkool en zoete aardappelen. U kunt dagelijks 2-3 glazen wortelsap drinken.
  15. Voedingsmiddelen rijk aan vitamine K: Hoogcalorische voedingsmiddelen zijn in het algemeen geïndiceerd om de productie van bloedplaatjes te verhogen. Vitamine K is een noodzakelijk ingrediënt dat de celgroei op optimale niveaus in het lichaam handhaaft. Het eten van eieren, lever en boerenkool kan zeer nuttig zijn om de juiste niveaus van vitamine K in het lichaam te handhaven.
  16. Knoflook: Knoflook is ook een van de voedingsmiddelen die kunnen helpen om de bloedplaatjes te verhogen. Het voorkomt de aggregatie (binding) van bloedplaatjes, waardoor de blokkering van bloedvaten wordt voorkomen. Knoflook is ook een krachtige bron van vitamine C en kan tot 71% van de dagelijkse inname van vitamine C in één portie bijdragen. Het werkt ook als een anticoagulans, dus mensen die anticoagulantia nemen of lijden aan bloedarmoede moeten voorzichtig zijn met hun inname.
  17. Vis en noten: Vis en noten zijn uitstekende bronnen van omega-3-vetzuren die ontstekingen in het lichaam kunnen verminderen. Dit is effectief voor mensen die lijden aan een laag aantal bloedplaatjes, omdat ontstekingsremmende voedingsmiddelen het immuunsysteem in staat stellen beter te functioneren en een rol kunnen spelen bij de juiste productie van bloedplaatjes. Omega-3-vetzuren kunnen zelfs de bloeddruk verlagen, maar het gebruik ervan moet zorgvuldig worden gecontroleerd.
  18. Tomaten en bessen Bessen: tomaten en noten zijn voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten. Antioxidanten versterken het immuunsysteem door de cellulaire schade van schadelijke vrije radicalen te neutraliseren. Met voldoende antioxidanten in het lichaam verloopt de vorming van vrije radicalen langzamer en kan het immuunsysteem zich richten op celherstel en de ontwikkeling van chronische ziekten voorkomen.
  19. Oesters: Het mineraal zink kan het aantal bloedcellen en bloedplaatjes in het lichaam verhogen. Zink helpt het immuunsysteem essentieel te stimuleren.

 

 

Met de juiste voeding en voedingsstoffen kan men de synthese van bloedplaatjes bevorderen en een gezond aantal bloedplaatjes behouden, wat bijdraagt aan een betere gezondheid en welzijn. Het is echter altijd aan te raden om medisch advies in te winnen, vooral als er sprake is van een aanhoudende of ernstige gezondheidsaandoening.