In tegenstelling tot veel andere stoornissen in het gebruik van middelen of gedragscompulsies, is suikerverslaving vaak gemakkelijk te herkennen. De duidelijkste tekenen van suikerverslaving zijn de consumptie van grote hoeveelheden voedsel of dranken die beladen zijn met suiker. Het individu kan constant eten, eten om verveling tegen te gaan, hyper worden en crashen. Ze kunnen zelfs praten over het verlangen naar suiker na stressvolle of irritante levenservaringen.

Suikerconsumptie kan een kortstondige high en een vonk van energie in het lichaam veroorzaken. Sommige studies hebben gesuggereerd dat suiker net zo verslavend is als cocaïne. Mensen genieten vaak van de dopamine-afgifte die suiker met zich meebrengt. Maar vanwege de verslavende aard van suiker, vormen gezondheidseffecten op de lange termijn, zoals obesitas en diabetes, een risico op overmatig gebruik van suiker. Net als bij andere dwang- of gedragsverslavingen, is suikerverslaving een speciaal risico voor mensen met een slecht humeur, angstgevoelens en stress.


Bovendien kunnen mensen die last hebben van constante vermoeidheid grijpen naar koolhydraatrijke suikerhoudende voedingsmiddelen voor een boost. Suiker maakt endorfine vrij in het lichaam en combineert met andere chemicaliën in het lichaam, wat resulteert in een golf van energie. Zodra iemand suiker mentaal verbindt met hulp bij het leveren van energie, kunnen ze er (meestal onbedoeld) afhankelijk van worden. Mensen kunnen hunkeren naar suiker om prikkelbaarheid, emotionele dieptepunten en andere aandoeningen in evenwicht te brengen. Op dit punt is er vaak weinig controle over voedingsgewoonten en is er een suikerverslaving ontstaan.


Behandeling BeterKliniek

BeterKliniek is dé kliniek voor Integrale Geneeskunde die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde.

An van Veen (arts) en Michael van Gils (therapeut) zoeken naar de oorzaak van een aandoening of ziekte. Daar start de behandeling anders is het zoals men wel vaker zegt ‘water naar de zee dragen’. Dit noemen we oorzaak geneeskunde. Soms is het ook wenselijk om (tegelijkertijd) de symptomen te behandelen. Dit noemen we symptoom geneeskunde.

Chronische aandoeningen hebben vaak hun oorzaak in de epi- genetica. U kunt bij BeterKliniek een gratis telefonisch informatief gesprek (telefoonnummer 040-7117337 tot 13.00 uur) in laten plannen om uw klachten te bespreken zodat wij u kunnen voorzien van verder advies.