Long Covid

Herstel van corona?
Mensen met milde corona klachten kunnen binnen een week al beter zijn. Maar ze kunnen ook weken- tot maandenlang last houden van Long (=lang)Covid klachten en regelmatig een terugval ervaren. Bij mensen die ernstiger corona klachten hebben gehad, en al dan niet opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis, duurt het herstel zeker weken, maar dit kan ook langer zijn. Mensen die opgenomen zijn geweest op de intensive care doen er vaak maanden over om weer helemaal beter te worden.  

Meest voorkomende klachten:copd
Mentale klachten
Cognitieve problemen
Hoofdpijn
Duizeligheid
Reuk- en smaakverlies
Benauwdheid / kortademigheid
Druk op de borst
Hartproblemen
Pijn tussen de schouderbladen
Spijsverteringsklachten
Vermoeidheid
Trombose
Spierpijn

Compleet herstel?
Het coronavirus komt via de longen het lichaam binnen, daardoor kan het longweefsel (permanent) beschadigd raken. Zeker bij mensen die weinig glutathion in de longblaasjes hebben. Ook kan het coronavirus een longontsteking veroorzaken, waardoor er schade kan ontstaan. Een deel van de corona patiënten houdt naar verwachting beschadigde longen, waardoor ophoesten van slijm moeilijker wordt en je vatbaarder bent voor infecties. Om te bepalen of er restschade is, is onderzoek bij de longarts nodig. Denk hierbij aan lichamelijk onderzoek, longfunctieonderzoek en radiologisch onderzoek.
Ook lijkt het erop dat je na een corona besmetting een hoger risico hebt op longembolieën. Dat geldt vooral voor patiënten die op de IC zijn opgenomen. Op lange termijn zou dit kunnen leiden tot blijvende klachten als benauwdheid bij inspanning en kortademigheid, maar dit moet nog verder worden onderzocht.

Behandeling

Zoals eerder vermeld behandeld BeterKliniek geen patienten die Corona hebben. Wel kunnen we ondersteuning bieden in de nabehandeling.

Over de schrijver
Michael van Gils is orthomoleculair therapeut en heeft zijn specialisme in de epi-genetica. Michael heeft veel ervaring met het geven van lezingen op het gebeid van de orthomoleculaire geneeskunde en epi-genetica