Meteen stoppen!
Nu is het tijd om te stoppen met roken!
In de hersenen heeft nicotine een effect op verschillende overdrachtsstoffen, de neurotransmitters. De belangrijkste zijn dopamine, noradrenaline, acetylcholine, vasopressine, serotonine en beta- endorfine. Deze stoffen spelen een rol bij:
· Genot (dopamine)
· Waakzaamheid (noradrenaline, acetylcholine)
· Onderdrukken van de eetlust (dopamine, noradrenaline, serotonine)
· Stemming (serotonine)
· Leerproces en geheugen (acetylcholine, vasopressine)
· Vermindering van angst en spanning (beta-endorfine)
Nicotine imiteert het effect van acetylcholine. Bij het roken bereikt nicotine al in 7 seconden de hersenen, zodat het (belonend) effect snel optreedt.
Mensen die stoppen met roken ervaren soms een gevoel van leegte.
Hiervoor zijn twee belangrijke redenen:
1. Enerzijds het lichamelijke aspect:
Men krijgt te maken met ontwenningsverschijnselen die een gevolg zijn van het verminderen/ stoppen van de nicotine- opname.
· Deze verschijnselen kunnen zijn:
· Zweten
· Onrustig gevoel
· Sombere stemmingen
· Prikkelbaarheid
· Meer zin krijgen in een sigaret
· Geen raad met zichzelf weten
· Zin in zoetigheid
· Slecht inslapen
· …
Dit probleem kunnen we oplossen met een supplement.
2. Anderzijds is er het psychische/ geestelijke aspect:
Voor rokers hoort bij bepaalde momenten een sigaret, dit is een gedrag dat zelf gecreëerd is door de tijd heen: b.v. een sigaret bij de eerste kop koffie, een sigaret na het eten, een sigaret voor het slapen, een sigaret om zichzelf een houding te kunnen geven in een bepaalde situatie, etc.
Het zijn dan ook deze momenten die stoppen met roken moeilijk maken omdat de gewoonten, het gevoel van ontspanning en het gevoel van rust wegvallen. Iets wat heel vertrouwelijk aanvoelde is plots niet meer.
U moet zeker de eerste tijd uw gewoonten blijven handhaven. Als u eerst buiten ging roken, ga dan ook nu naar buiten en geniet van extra teugen frisse lucht. Het ‘afkicken’ van gewoonten is veel zwaarder dan die van de nicotine.
Alleen het stoppen met nicotine is vaak niet voldoende, de geestelijke verslaving van roken is een grote factor voor het al dan niet slagen van een poging te stoppen met roken.
De lichamelijke klachten die ontstaan door het stoppen met roken duren gemiddeld twee tot drie weken. De psychische klachten zijn erg individueel. De ene persoon heeft langer nodig om de gewoonten gelinkt aan een sigaret af te leren dan iemand anders.
3. Minder sensitieve of een teveel aan dopaminereceptoren?
Het roken van een sigaret gaat niet samen met de aanmaak van dopamine, ook heeft een roker niet meer of minder dopamine in zijn hersenen dan een niet roker.
Wat is dopamine
Dopamine is een van de meest voorkomende Neurotransmitters. Een neurotransmitter is het stofje dat wordt doorgegeven van het ene neuron (hersencel) aan de andere, ter communicatie. Het vrijgeven van dopamine gaat samen met het behalen van een doel of het ervaren van iets nieuws. Hoe lastiger de weg ernaartoe hoe meer dopamine er wordt vrijgegeven. Het doorgeven van dopamine gaat samen met het gevoel van overwinning, een soort kick.
4. Wetenschappelijk zijn er twee verklaringen namelijk:
a) Minder (sensitieve) dopaminereceptoren: Endorfine zorgt voor de vrijgave van dopamine en insuline. Als u over een optimaal aantal dopaminereceptoren beschikt heeft u minder dopamine nodig om u beloond te voelen dan wanneer u over weinig receptoren beschikt. Als u beschikt over een optimaal aantal endorfinereceptoren, zal u meer stress en prikkels kunnen verwerken dan wanneer u over weinig receptoren beschikt. Dus bij weinig dopamine en endorfine receptoren heeft u meer prikkels om u beloond en rustig te voelen. Kampt u met een tekort aan deze receptoren dan bent u sneller verveeld, vertoont u uitstelgedrag, grijpt u sneller naar troostvoeding, bent u verslavingsgevoeliger en ervaar u meer stress.
b) Een teveel aan dopaminereceptoren: Het inhaleren van sigarettenrook zorgt voor instroom van Nicotine in de hersenen. Deze stof Nicotine lijkt qua vorm heel erg op Dopamine. Zo past Nicotine precies in het receptorslot dat eigenlijk bedoeld is voor Dopamine. Het bewustzijn ervaart op die manier hetzelfde gevoel als wanneer er wel dopamine was aangemaakt. Wanneer er Nicotine in de dopaminereceptor slotjes is gevallen, zwemt de losse Dopamine nog rond zonder overgebleven dopaminereceptors om in te vallen. Bij het merken van dit overschot aan Dopamine gaan de hersenen snel meer receptoren bijmaken zodat de overgebleven losse Dopamine ook verwerkt kan worden. Zo komt het dat een roker uiteindelijk veel meer Dopaminereceptoren heeft dan zijn gemiddelde Dopamine niveau, maar aan zijn gemiddelde Dopamine niveau + zijn gemiddelde nicotine niveau. Wanneer je het echter volhoudt twee weken niet te roken, hebben de hersenen het aantal receptoren weer omlaag aangepast zodat het weer overeenkomt met je dopaminegehalte. Het gevoel van craving stopt dan ook. Een roker heeft alleen het gevoel van een tekort aan Dopamine als hij net gestopt is.
5. Behandeling
De behandeling bestaat uit een intakeconsult en tenminste twee opvolgconsulten. Onze arts schrijft een medicijn voor om het endorfinesysteem te herstellen. Ook adviseren we afhankelijk van de oorzaak van de verslaving een gericht suppletie advies.