BrainQ® EEG-onderzoek

EEG is de afkorting van elektro-encefalogram. Een EEG is een onderzoek waarbij hersenactiviteit elektrisch wordt gemeten. Het is geen behandelmethode. Elektroden op het hoofd registreren elektrische activiteit (hersengolven) in de hersenen met een frequentie tot 80 Hertz (Hz). Er wordt zowel gekeken naar normale activiteit van de hersenen (zoals bij een gezond persoon), als naar afwijkende activiteit, verschijnselen die normaal niet thuishoren in een EEG. Men kan hierbij denken aan bijvoorbeeld stress en de reactie op stress.

Bij BeterKliniek maken wij gebruik van een dynamische EEG analyse. Dit betekent dat we een analyse maken van een EEG in beweging. We zullen tijdens de meting met een lampje richting de ogen een stressprikkel geven en de hersenactiviteit bekijken.

elektro encefalogram

Wat kun je verwachten? 

Met een EEG-onderzoek kunnen we aantonen of er sprake is van ‘normale’ hersenactiviteit en of u normaal reageert op stress. We kunnen met een EEG geen activiteit zien van specifieke neurotransmitters en/ of hormonen. Met een EEG kunnen we u niet behandelen, we kunnen enkel zien waar bepaalde problemen mogelijk vandaan komen. We stellen geen diagnoses met een EEG. Maar kunnen wel vooruitgang tussen metingen vast stellen.

Het dynamische EEG-onderzoek dat we gaan uitvoeren is met name bedoeld om stress niveau’s en het omgaan met stressprikkels vast te stellen. Met andere woorden: Heeft u last van stress (burn-out) en hoe gaat u om met stressprikkels.

De uitslag van het EEG-onderzoek krijgt u niet schriftelijk mee. Dit blijft bij BeterKliniek om te zien of u vooruit gaat. U krijgt een mondelinge toelichting en indien gewenst kunt u een consult inplannen om een behandelplan te maken.

Het hele consult duurt ca. 30 minuten:

  • Bij binnenkomst leggen we je eerst kort uit hoe de meting wordt uitgevoerd. 
  • Daarna wordt het EEG-apparaat aangesloten. 
  • De meting duurt ca. 5 minuten. Daarna krijg je toelichting en advies.

Waar moet je op letten?

Om het EEG-onderzoek zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat je rekening houdt met de volgende punten:

  • Zorg ervoor dat je voor het consult geen overmatige stressprikkels hebt (intensief sporten, haasten, rennen).
  • Drink 6 uur van te voren geen koffie
  • Draag je haar bij voorkeur in een middenscheiding zodat we het EEG-apparaat goed kunnen aansluiten.
  • Draag bij voorkeur geen oorbellen aan je oorlellen. Deze moeten er namelijk af voor het onderzoek.
  • Zet je mobiele telefoon op stil en zorg ervoor dat we tijdens de meting niet gestoord kunnen worden.
  • Hoesten, overmatig slikken, lachen en praten kunnen de meting verstoren. Als je bijvoorbeeld verkouden bent, zorg er dan voor dat je voor de meting je keel of neus hebt gekalmeerd/gesnoten.