(Klik hier om op de FMD facebook pagina te komen en meld je aan als vriend)  

FASTING MIMICKING DIEET (VASTEN NABOOTSEN DIEET)
GENEN WETEN WAT VASTEN IS.

Vasten wordt door veel mensen als extreem gezien. Maar wist je dat onze biologie erop gebouwd is om perioden van schaarste te overleven. In de oudheid werden tijden van overvloed vaak afgewisseld met schaarste. Het was heel gewoon om langere tijd niets of minder te eten. Waarschijnlijk aten onze voorouders, net als de nog bestaande jager en verzamelaars stammen, 1, soms 2 twee keer per dag. Onze genen weten hoe zij in omstandigheden met heel weinig voedsel, zo lang mogelijk kunnen overleven. De afwezigheid van voeding noemen we nu vasten. Tijdens perioden van vasten gaat het lichaam binnen zichzelf opzoek naar energie. Deze energie haalt hij uit ons lichaamsvet (ketose) en door cellen te recyclen (autofagie) waardoor o.a. eiwitten vrijkomen. Vasten zorgt hierdoor voor onderhoud en herstel aan de cellen en onze interne systemen. Onze verre voorouders waren door hun natuurlijke leefomstandigheden gewend om te schakelen tussen het verbranden van glucose of vet als voornaamste brandstof en pleegden op een natuurlijke wijze van tijd tot tijd groot onderhoud aan hun lichaam door de afwezige constante van voeding. Verder in de tijd wordt vasten in veel culturen en religies toegepast. Echter de uitvoering van dergelijke rituelen is in de loop der eeuwen aangepast, versoepeld of in het slob geraakt.

REALITEIT VAN DE MODERNE TIJD

In de moderne tijd is drie maaltijden met tussendoortjes en avondsnacks heel normaal. Het wordt helaas onder druk van de voedingsindustrie nog steeds wereldwijd gepromoot om al die eetmomenten op een dag te hebben. Bedenk dat dit vooral gunstig is voor de inkomsten van deze industrie. Vandaag de dag eten we vanaf het moment dat we opstaan tot we gaan slapen. We voeden we ons bovendien met voornamelijk koolhydraatrijke, bewerkte voeding. De vetreserves hoeven daarom nauwelijks worden aangesproken, er is immers altijd glucose voorradig. Hierdoor verkeren de meeste mensen continu in de metabole staat van glucose verbranding. Omdat we hierdoor eigenlijk nooit langer dan 12 uur vasten krijgt ons systeem niet meer voldoende de kans om het herstel uit te voeren dat nodig is voor een optimale gezondheid. Het is dus eerder belastend voor ons lichaam altijd voeding te moeten verwerken dan af en toe te vasten. Gelukkig krijgt de gezondheidszorg steeds meer inzicht in het feit dat onze westerse manier van eten ten grondslag ligt aan veel van onze welvaartsziekten. Lees ook vasten voor je gezondheid.

ENEGIEOPSLAG EN VASTEN

Even een korte uitleg. In eerste instantie gebruiken we glucose als brandstof. Het lichaam maakt glucose in de lever door koolhydraten om te zetten tot bruikbare glucosemoleculen. De lever kan een voorraad glucose opslaan net als de spieren. Eet je meer koolhydraten dan de lever kan verwerken en opslaan dan worden deze glucosemoleculen omgezet in vet dat wordt opgeslagen in de vetreserves. Dit is het vet dat verantwoordelijk is voor overgewicht, leververvetting en hart en vaatziekten, maar dat is een ander hoofdstuk. Stel je voor dat je even geen koolhydraten eet. Dan wordt de opgeslagen voorraad suikers eerst verbruikt. Na 24-48 uur zijn deze reserves op en gaat het lichaam op zoek naar een alternatieve brandstof. Deze brandstof is het vet dat we in ons lichaam hebben opgeslagen. Bij het gebruiken van vet als brandstof komen ketonen vrij daarom noemen we het gebruik van vet als brandstof, in ketose zijn. De energie komt bij vasten dus uit de vetreserves en meeste mensen hebben genoeg lichaamsvet om lange tijd te overleven. Ketose kan je gezondheid helpen en werkt ook positief bij o.a. ms en diabetes type twee. Wat in eerste instantie extreem lijkt, is dus allemaal eigenlijk heel natuurlijk en gezond voor ons lichaam. Het is wel heel belangrijk om uw ketonen regelmatig te (laten) meten.

WAT GEBEURT ER ALS JE VAST?

Dit zijn hele technische en ingewikkelde processen die hieronder verkort worden uitgelegd:

  • Ketonen: de aanmaak van ketonen begint zodra de suikerreserves op zijn na ca 24/48 uur. Zodra je ketonen meet weet je dat je bent overgegaan op vetverbranding. Dit zal tijdens de gehele duur van het vasten en vaak ook nog een paar dagen erna zo blijven.
  • Detoxen: In de vetcellen liggen vaak toxische stoffen opgeslagen. Zodra je vetcellen gaat verbranden komen deze stoffen vrij. Dit kan klachten geven omdat deze gifstoffen moeten worden afgevoerd. De mate van detoxen zal voor iedereen verschillen afhankelijk van de hoeveelheid opgeslagen giftige stoffen.
  • Autofagie: is een recycle proces van eiwitten binnen de cel. Dit proces vind in principe altijd in meer of mindere mate plaats afhankelijk van je leefstijl. En juist door onze leefstijl gebeurt dit te weinig. Door vasten en FMD activeer je autofagie. Wanneer het echte opruimen van de cellen start, daar is geen eenduidig antwoord op, maar ergens tussen de 16 en 72 uur gaat ook dit belangrijke proces op grotere schaal zijn werk doen. Nogmaals de mate is afhankelijk van diverse factoren zoals eiwitten uit voeding, mate van sport en beweging, stress, gezonde nachtrust enz..
  • En dan na 72 uur beginnen de stamcellen te regenereren, daarover later meer.
PROFESSOR VALTER LONGO
Deze van origine Italiaanse professor doet in de USA al decennia onderzoek naar calorierestrictie en vasten als interventie bij verouderingsprocessen op celniveau en als middel tegen diverse ziekten. Hij ontwikkelde het fasting micking diet als alternatief op het moeilijke 72 uur watervasten. Een dieet dat makkelijker toe te passen is, waartegen artsen minder weerstand hebben en zo voor meer patiënten toegankelijk is. Met ms patiënten is een kleinschalig onderzoek gedaan met hele mooie resultaten. Er wordt nu een groot onderzoek opgestart naar wat ik begrepen heb ook in Nederland. Valter Longo werkt intensief samen met o.a. prof. Hanno Pijl van LUMC in Leiden.
ONDERZOEK FASTING MIMICKING DIET BIJ ZIEKTEN.
Al jaren lopen er verschillende onderzoeken. Ziekten die onder de loep liggen zijn o.a. MS, Parkinson, alzheimer, reuma, fibromyalgie, diabetes, en diverse vormen van kanker. De resultaten zijn m.u.v. ms nog niet gepubliceerd maar veel belovend. Korte samenvatting van het onderzoek bij ms: De ms patiënten volgen een fasting mimicking dieet van drie dagen per week over een duur van drie maanden. Het onderzoek laat een verhoogde aanmaak van myeline zien en een verhoging van het aantal gezonde cellen (witte bloed lichamen). De verbeteringen worden geassocieerd met verhoogde corticosteron niveaus en T-cellen in combinatie met lagere niveaus van ontstekingsbevorderende cellen. Parallel aan het vasten wordt het ketogene dieet onderzocht. Beide zijn effectief maar het FMD toont meer verbeteringen. Het onderzoek rapporteert dat beide diëten veilig zijn om onder begeleiding te doen. Door de goede resultaten van deze eerste studies is het mogelijk geworden de onderzoeken uit te breiden. Wellicht kan dit dieet in de nabije toekomst door je arts worden voorgeschreven als behandelmethode bij ms. Zo ver is het echter nog niet.
STAMCELLEN
Stamcellen zijn veelbesproken in relatie tot ms. Het zijn cellen die bij ms patiënten ziek en beschadigd zijn. Stamcellen zijn erg belangrijk bij het functioneren en gezond houden van je lichaam ze kunnen zichzelf vermeerderen en nieuwe weefselcellen vormen zoals hersencellen, bloedcellen, spiercellen enz. Onze stamcellen bieden daardoor ook de mogelijkheid het immuunsysteem te herstellen en schade te repareren die is aangericht door ziekten als ms. Je hebt vast wel gelezen over stamceltherapie. Een zware en niet zonder risico maar hoopvolle behandeling die in Nederland nog niet wordt uit gevoerd. Je kunt dankzij stamceltherapie genezen van ms. Meer en meer van onze lotgenoten reizen af naar Zweden en Rusland om op eigen losten deze peperdure behandeling te ondergaan. Stamcellen spelen een belangrijke rol spelen bij herstel van ms. Anders dan stamceltherapie waarbij stamcellen worden vervangen zijn er mogelijkheden om herstel van stamcellen te bevorderen en dat kan door te vasten.
(STAM)CEL REGENERATIE DOOR VASTEN EN FASTING MIMICKING DIET
Professor Valter Longo vertelt in zijn interviews over Stamcel regeneratie. Hij geeft aan dat je met periodiek vasten en MFD-invloed kunt uitoefenen op de gezondheid van je cellen en de stamcellen in het bijzonder. Hiervoor zou een 5-daagse cyclus van FMD worden toegepast om zo hetzelfde effect te bereiken als een 73 uur durende watervast. Maar wat gebeurt er nou precies met de cellen? De witte bloedlichamen (T-cellen) bij ms (en meerdere auto-immuunziekten) zijn door een defect verantwoordelijk voor de gewraakte auto immuunreacties. Bij ms reageert de afweer verstoord door lichaamseigen cellen aan te vallen. Nu komt het!!!! Tijdens het vasten ruimt het lichaam ongeveer 40 % van deze zieke witte bloedcellen op (T-cellen). Bij een vast periode van minimaal 72 uur (120 uur FMD) blijkt dat er tevens stamcel regeneratieplaatsvindt. De stamcellen komen in actie, gaan zichzelf vernieuwen en/of zorgen ervoor dat de opgeruimde cellen tijdens de re-feed vervangen worden. Dit zorgt niet alleen voor verbeteren van gezondheid en verminderen immuunreacties bij diverse aandoeningen maar het zorgt tevens voor het verjongen van je cellen. Mede hierdoor lijkt het mogelijk niet alleen de levensduur te verlengen maar ook de aftakeling van onze systemen uit te stellen en op die manier gezonder te blijven tot het einde van ons leven.
WEDEROPBOUW MET DE RE-FEED
Na het vasten begint de wederopbouw van de afgebroken cellen. De opbouw start zodra je weer gaat eten. Het weer gaan eten (re-feed) is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de FMD-cyclus. De afgevoerde oude, zieke, kapotte cellen worden nu vervangen voor gezonde nieuwe cellen! Het vasten is slechts het middel dat zorgt voor de afbraak en hierdoor de opbouw van gezonde cellen mogelijk maakt. In het de onderzoeken bestaat de re-feed en het vervolgdieet uit het mediterraan dieet of het longevity dieet. Het is goed om na de vast periode of FMD de lever te ontlasten en deze gedoseerd aan het werk te zetten. Eerste dag nog geen dierlijke eiwitten en niet te overeten.
HET FASTING MIMICKING DIET.
FMD is dus een methode waarbij langdurig periodiek vasten van meerdere dagen wordt nagebootst. Voordeel van deze mimick (doen alsof) is dat je wel beperkt mag eten. Voor de duur van het dieet eet je volgens een patroon van een verlaagde calorie inname maximaal 30% van je normale dagelijkse kcal met een maximum van 725 kcal. In de onderzoeken wordt het aantal dagelijkse kcal bepaald door je lichaamsgewicht in kg x 8,6 (is gelijk aan pounds x 4kcal) Belangrijk is om het aantal eiwitten te minimaliseren, door alleen plantaardig te eten. Alleen dan gaan je cellen recyclen. Op deze manier ondervind je lichaam de voordelen van een 73 uur durende watervast, terwijl je toch iets mag eten. Het vasten duurt 5 dagen (120 uur)
DE CIJFERS VAN FMD :
Dag 1: (overgangsdag) 50% van je calorie intake max. 1090kcal. 10% eiwit (27 gram) 56% vet (68 gram) 34% koolhydraten (93 gram).. Dagen 2 t/m 5: 30% van je calorie intake, max. van 725 kcal. 9% eiwit (16 gram) (onderzoek gebruikt 5%) 44% vet (35 gram) (onderzoek gebruikt 60%) 47% koolhydraten (85 gram). (onderzoek gebruikt 35 %) Blijf zo laag mogelijk in eiwitten en haal deze alleen uit plantaardige bronnen dus groenten (geen vlees, ei, vis, zuivel). Zo kom je makkelijk aan de koolhydraten en ga je daar ook niet overheen (geen fruit, muv misschien wat bessen).
HOE GA IK ME VOELEN TIJDENS HET VASTEN?
Wat je kunt verwachten is dat je op dag twee in ketose gaat waarbij je lichaam gaat detoxen. Hierdoor kan je last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid (ketogriep). Het is dan belangrijk om je mineralen aan te vullen door voldoende zouten (beetje keltisch zeezout oplossen in je water=sole) en magnesium in te nemen. De tweede dag staat bekent als moeilijkste dag. Na de tweede dag zal het makkelijker worden en de honger verminderen. Heel belangrijk is het om goed te drinken minstens twee liter per dag om de afvalstoffen snel het lichaam uit te krijgen. Hoe mensen zich tijdens het vasten voelen verschilt. Alles tussen fit en belabberd komt voor. Goed om te weten is dat de celafbraak en regeneratie gepaard kan gaan met een lichte verhoging van de lichaamstemperatuur. Vasten is iets waar je lichaam aan moet wennen het kan zijn dat je de eerste keer na drie dagen stopt, geen probleem doe een goede re/feed. wacht een paar weken en probeer het opnieuw. Want gaat het de eerste keer niet zo lekker, wees gerust ervaren vasters gaat het iedere volgende cyclus beter en makkelijker.
KAN IEDEREEN DIT DOEN?
NEE! langer dan 24 uur vasten in welke vorm dan ook mag niet zonder begeleiding van een arts of deskundige. Mensen met ondergewicht, die medicijnen gebruiken bijv. diabetes moeten extra alert zijn en oppassen met vasten en dat zeker niet op eigen houtje gaan doen. Of je het aankunt is persoonlijk en afhankelijk van factoren zoals: hoe fit ben je, wat is je motivatie, hoe is je conditie, heb je ervaring met vasten enz. Het blijft bovenal je eigen keus en verantwoordelijkheid. Valter Longo zegt het volgende op de vraag of je nu al de methode moet toepassen: staat je ms het toe om te wachten, wacht dan tot het fasting mimicking dieet als behandeling is geregistreerd. Kun je niet wachten ga dan op zoek naar een arts die jou daarbij kan helpen en monitoren. 
FASTING MIMICKING DIET 
Er zijn kant en klare pakketten te koop om 5 dagen FMD te doen. Andere mogelijkheid zijn twee avocado’s en een greenpowder supplement (drank). Ook kun je het met verse ingrediënten doen. Met www.myfitnesspal.com kan je een menu gaan berekenen. Het blijkt niet makkelijk om binnen de toegestane eiwitten te blijven. Het is dan ook een hele puzzel om tot het recept van de groene soep te komen en een zo hoog mogelijke voedingswaarde te bereiken. De groene soep kan je gebruiken bij het avondeten voor alle 5 dagen. Voor het ontbijt kan je als basis in eerste instantie bulletproof koffie nemen maar als je ketonen te hoog worden kan je in plaats van de vetten in de koffie het in de groenten te nemen. De lunch is een groentesoep op basis van gemengde roerbakgroenten. Het voordeel van gemengde groenten is dat je een grote variatie aan voedingsstoffen binnen krijgt en ook een meer constante eiwitinname mag verwachten dat weer het risico op te veel eiwitten verlaagd. Makkelijk van een vast menu is dat je het geheel van tevoren kunt klaarmaken en in porties in kunt vriezen. Over supplementen wordt door Valter Longo niets gezegd maar een goed advies van een arts of deskundig therapeut is zeker aan te raden.
MENU DAG 1
kcal koolh. vetten eiwitten Ontbijt 2 kop koffie 0 0 0 0 kokosolie 135 0 15 0 grasboter 75 0 8 0 subtotaal  210 23Lunch Sambal oelek 10gr 5 1 0 0 Groentebouillon z.gist (Rapunzel) 300ml 18 1 1 0 Olijfolie 10gr 90 0 10 0 Roerbakgroenten Italiaanse ah 100gr 31 5 0 1 Roerbakgroenten Champignons ah 100gr 33 5 0 2 subtotaal 177 12 11 3Dinner Groene soep 1 portie 150 12 8 7 Bosbes Diepvries, 50gr 22 4 0 0 subtotaal 172 16 8 7Dagtotaal 559 28 42 10  
MENU DAG 2 T/M 5
kcal koolh. vetten eiwitten Ontbijt 2 kop koffie 0 0 0 0 Kokosolie 10gr 90 0 10 0 roerbakgroenten Ah Hollandse 200 g 54 7 0 2 Provençaalse kruiden tl 3 0 0 1 Bosbes Diepvries, 50gr 22 4 0 0 subtotaal 169 11 10 3Lunch Sambal oelek 10gr 5 1 0 0 Groentebouillon z.gist (Rapunzel) 300ml 18 1 1 0 Olijfolie 10gr 90 0 10 0 Roerbakgroenten Italiaanse ah 100gr 31 5 0 1 Roerbakgroenten Champignons ah 100gr 33 5 0 2 subtotaal 177 12 11 3Dinner Groene soep 1 portie 150 12 8 7 Bosbes Diepvries, 50gr 22 4 0 0 subtotaal 172 16 8 7Dagtotaal 518 39 29 13RECEPT GROENE SOEP voor 6 porties a 150 kcal 600 gram, Broccoli in roosjes 200 gram, Verse Boerenkool 200 gram, Spinazie 300 gr. Bleekselderij 200 gr Ui 3 st knoflook Voor 1500 ml, Heldere Bouillon poeder Zonder Gist (Rapunzel) Zout peper naar smaak 25 gram, Gember 25 Gr., Rode Pepers 5 gram, Provençaalse Kruiden 36 g, Kokosolie Alle ingrediënten roerbakken en in de bouillon garen vervolgens blenden. Let op de bouillon poeder voor 1,5 liter toevoegen en 1 liter water. Tijdens het blenden eventueel meer vocht toevoegen. bronnen: https://www.google.com/patents/US20150004280 https://www.nationaalmsfonds.nl/onderzoek/veelbesproken-onderzoeken/stamcelonderzoek

Geef een reactie